Gyors, hatékony Angol nyelvoktatás az egyedülálló Callan-módszerrel

Kérdések és válaszok a Callan angol oktatással kapcsolatban

 

Mindenképp az első leckétől kell kezdenem?

 • Nem. Minden jelentkező esetében egy szintfelmérő alapján dől el, hogy melyik Callan szint ajánlott neki.

Milyen hosszú egy tanóra?

 • Egy csoportos tanóra 50 perc hosszú. Egyéni tanóra esetén a képzés menete gyorsabb, ott 50 perc alatt 2 óra anyagát vesszük át.

Hány tanóra javasolt egy nap?

 • Átlagban napi 1, vagy 2. Az oktatás intenzitását figyelembevéve kettőnél több tanóra egyhuzamban igen leterhelő lehet. Aki ennél gyorsabban szeretne haladni annak javasolt a napi 2x2 órás beosztás, a reggeli/délelőtti, illetve délutáni/esti órákra elosztva.

Hány nap oktatás javasolt egy héten?

 • Nincs erre vonatkozó meghatározás. Általánosságban elmondható, hogy minél több, annál jobb. A gyakori tanulás során lényegesen gyorsabban lehet fejlődni, mivel a hallgató kevésbé felejti el az előzőleg tanultakat. Heti 1x1 órában is lehet tanulni, bár a fejlődés egyértelműen lassabb lesz mint például heti 5x2 óra tanulás során.

Már van nyelvtudásom / nyelvvizsgám. Az beleszámít a szintfelmérőbe?

 • A szintfelmérő során a meglévő valódi nyelvtudás és beszédkészség számít, nem a bizonyítvány megléte. Előfordulhat, hogy valaki rendelkezik nyelvvizsgával, de az élő nyelvhasználat terén olyan hiányosságai vannak, ami okán akár a kezdő csoportba ajánlott, és olyan is előfordulhat, hogy valaki nem rendelkezik nyelvvizsgával, viszont rendelkezik annyi nyelvtudással és beszédkészséggel, hogy magasabb szintű csoportba ajánlott. Ez minden esetben egyénileg dől el.

 

Milyen tananyagokból történik az oktatás?

 • Az oktatás kizárólag a hivatalos Callan tankönyvekből történik. A hivatalos úton beszerzett Callan tankönyvek minden esetben a legfrissebb kiadásúak és minden szinthez egy tankönyv tartozik.

 

Hány szintből és tankönyvből áll az általános angol képzés?

 • Az általános angol képzés (Callan Method) 12 szintből / modulból áll, minden modulhoz pedig egy tankönyv tartozik. Azaz, ha valaki a legelső modullal kezd, és egészen a 12. modulig szeretne tanulni, az legfeljebb 12 könyv megvásárlását jelenti. Ha nem az első szinttől kezd, hanem például a 4. szinten és a 8. szintig szeretne tanulni, akkor 5 tankönyvre lesz szüksége.

 

Én már megszereztem a tankönyvet más forrásból, abból tanulhatok?

 • Hivatalosan Callan tankönyvet csak regisztrált Callan oktatón, vagy akkreditált Callan nyelviskolán keresztül lehet beszerezni és minden hallgatónak rendelkeznie kell egy saját példánnyal az éppen tanult szint tankönyvéből. A Callan Method Organisation előírása szerint csak ezek a tankönyvek használhatóak a képzés során. Minden más beszerzési forrás nem hivatalos és a hallgató kizárását, ezen illegális másolatok használatának megengedése pedig az érintett oktatónak, vagy nyelviskolának az engedélyének bevonását vonja maga után.

 

Hol vehetek Callan tankönyvet?

 • Callan tankönyvet kétféle módon tud beszerezni.
 1. A Callan nyelvoktató hozzáférést ad a www.callan.co.uk honlapon az online shop felülethez, ahol ön meg tudja vásárolni mind a nyomtatott könyvet, mind az e-könyvet saját magának.
 2. A Callan oktató megvásárolja a könyvet és ő bocsátja a hallgató rendelkezésére.

 

Mennyiben kerülnek a tankönyvek?

 • A callan.co.uk oldalon keresztül megvásárolni kívánt tankönyvek jelenleg az alábbi áron érhetőek el.:

Általános könyvek: 10 Angol font + 22Ł postaköltség.

Üzleti könyvek: 15 Angol font + 22Ł postaköltség,

Gyermek könyvek: 12.5 Angol font + 22Ł postaköltség.

 

 • Az Executive Training Centeren keresztül a könyvek az alábbi áron érhetőek el:

Általános könyvek: 3500 forint.

Üzleti könyvek: 5500 forint.

Gyermek könyvek: 4500 forint.

 

Van lehetőség rá, hogy ne kelljen egy összegben kifizetni a könyveket?

 • A könyveket csak az adott modul kezdetekor kell megvásárolni, és a havi képzési díjjal együtt kell kifizetni. Így nincs szükség az összes könyv egyben történő megvásárlására.

 

Hány éves kortól ajánlott a Callan for Kids?

 • Átlagban 7 éves kortól 11 éves korig. A Callan for Kids képzés során is kell írni, olvasni, így ezen készsésgek megléte szükséges.

Mennyi könyvből áll a Callan For Kids képzés?

 • A Callan for Kids képzés 4 modulból áll, mindegyik szinthez 1 könyv tartozik. Tehát, a teljes képzés 4 könyvből áll.

 

Milyen szinten folytathatható a Callan módszer a Callan for Kids 4. Szintje után?

 • A Callan for Kids 4 moduljának elvégzése általában megfelelő nyelvtudást és beszédkészséget ad ahhoz, hogy az általános Callan Method 4. modulját elkezdhesse az ifjú hallgató.

 

Mikor kezdhető el a Callan for Business üzleti nyelvi képzés?

 • A Callan for Business üzleti nyelvi képzés azon hallgatók számára kezdhető el, akik legalább a 8. szintet elérték az általános Callan Angol oktatás során, vagy rendelkeznek ennek megfelelő szintű nyelvtudással. Ez a szint biztosít megfelelő nyelvtani ismeretet, szókincset és beszédkészséget, hogy az üzleti nyelvi képzésen részt vegyen a hallgató.

 

Mennyi könyvből áll a Callan for Business üzleti nyelvi képzés?

 • A Callan for Business nyelvi képzés egy tankönyvből áll, ami nagyjából 700 szót és kifejezést tartalmaz, ami a munkahelyi, valamint üzleti életben használt nyelvezetet segít megtanulni.

 

Jelentkezni szeretnék az üzleti nyelvi képzésre, de nincs, vagy alacsony a nyelvtudásom. Mi a teendő?

 • Ajánlott részt venni a nyelvi szintfelmérőn, ezután pedig a nyelvtanulást elkezdeni a jelenlegi nyevtudásnak megfelelő szinten és eljutni a 8. modul végéig. A 8. modul teljesítése után lehetőség nyílik jelentkezni az üzleti nyelvi képzésre.

 

Milyen egyéb eszközökre van szükség a tanuláshoz?

 • A tankönyvön kívül a hallgatónak minden lecke alatt magánál kell tartania egy jegyzetfüzetet, amibe a diktálás során ír, valamint az íráshoz szükséges tollat. A képzés megkezdésekor ezekből egy-egy példányt ingyenesen a hallgató rendelkezésére bocsátunk, így ez plusz kiadást nem jelent.
 • Amennyiben e-könyvből tanul a hallgató, úgy egy, az e-könyv tartalmát megjeleníteni képes számítástechnikai eszközre (laptop, tablet) lesz szüksége. Az e-könyv az ingyenes Callan applikáción keresztül nyitható meg.

 

Mennyi ideig tart egy képzési szint elvégzése?

Sok feltételtől függ, hogy mennyi idő alatt tud egy hallgató, vagy egy csoport egy adott szinttel végezni – pl. életkor, nyelvtudás szintje, a tanórák gyakorisága, az otthoni gyakorlás gyakorisága, természetes nyelvtanulási képesség, adott szint nehézsége, stb….

Általánosságban egy átlagos tempóban haladó csoport egy tanóra alatt kb. 2-3 oldal új anyagot vesz, így elméletben leckénkénti 2-3 oldal előrehaladással lehet számolni. Ehhez jön még a szintek végén azok teljes ismétlése. Az átlagos fejlődési ütemet figyelembevéve, 20-40 tanóra elég lehet egy szint elvégzéséhez.

 

Van lehetőség egyéni képzésre?

 • Igen, van lehetőség egyéni képzésre is, bár a Callan módszer hatékonyabb kis csoportos képzés formájában. A lecke bizonyos szintjein a hallgatók egymás közötti interakciója is szerepet játszik, amit az egyéni oktatás során, bár nem lehetetlen, de nem annyira életszerű és könnyű imitálni.

 

Milyen hosszú egy tanóra egyéni oktatás esetén?

 • Mivel egyéni oktatás esetén minden kérdést egyetlen hallgató kap, és minden feladatot egyedül neki kell végrehajtani, a leckék időtartama lényegesen lerövidül. Ezért egy egyéni lecke 25 perc időtartamú. Ennyi idő alatt ugyanannyi kérdés-felelet elhangzik mint gy 50 perces csoportos órán. Az egyéni képzés minimum időtartama 2x25 perc, azaz 2 tanóra.

 

Hogyan szerezhetek nyelvvizsgát ezzel a módszerrel?

 • A Callan módszer, bár alkalmas a középfokú nyelvtudás viszonyag gyors megszerzésére, nem kimondottan nyelvvizsgára felkészítő képzés. A feladatok és a módszer célkitűzése némileg eltérő egy komplex nyelvvizsga megszerzésének feltételeitől, így nem ajánlott csak és kizárólag a Callan nyelvtanfolyam elvégzésére hagyatkozni a nyelvvizsga megszerzésénél. Aki nyelvvizsgát szeretne tenni, nekik ajánlott a Callan képzésben a megfelelő szint elérése után egy kimondottan az adott nyelvizsgára való felkészítő képzésen részt venni, mivel a komplex nyelvvizsga feladatok igen specifikusak, és az adott típusú nyelvvizsa felkészítő adja meg a legjobb felkészülést rá. Minden Callan tankönyvben megtalálható, hogy az egyes szintek elvégzése nagyjából milyen nyelvvizsga szintnek megfelelő nyelvtudással egyenértékű.

 

Amennyiben kérdésére nem talált választ a fenti válaszok között, kérjük írjon nekünk e-mailt az angol@executivetrainingcenter.eu címre, és igyekszünk megválaszolni minden, a képzéssel kapcsolatban felmerülő további kérdést.